A Tündérkertek missziója az adott tájra jellemző gyümölcsfák megőrzése, visszatelepítése és szaporítása Kárpát-medence szerte. Ültessünk együtt 2023 tavaszán!

A Tündérkert kifejezés Móricz honosította meg: ezt a címet kapta az Erdély-trilógia első része, amelyben a XVII. század eleji  (1608-1613) Erdély történetét-életét meséli el.

Ma Tündérkertnek az olyan kerteket hívják, amelyben őshonos (gyümölcs)fákat nevelnek.

Kovács Gyula pomológus az 1990-es években kezdett gyűjtőmunkája és az ehhez kapcsolódóan elindult Tündérkert mozgalom nyomán ma már 300-nál is több kertben többezer ősi gyümölcsfajtánk kel új életre Kárpát-medence szerte.

Idén tavasszal is várnak minden érdeklődőt a Tündérkertekbe - hogy minél többen tanulhassák meg a fák ültetésének, oltásának és gondozásának szakszerű módját.

Április 14-én a A Szentgáli Kultúrpajta szervezésében -a Szentgáli Ref. Énekkar épületében tanulhatnak szemzésről és oltásról a gyakorlatban Dr. Barabits Elemér erdőmérnök, botanikus, növénynemesítő, az  Alsótekeresi Faiskola tulajdonosa és vezetője segítségével - majd fát ültethetnek együtt!

Április 25-én fát ültethet minden érdeklődő a Nyárádszentsimoni Tündérkert és Pajta udvarán, Erdélyben. 

Május 6-án pedig a  Velencei-tavi Symposion Sziget Pajta vár minden segítő kezet, hogy a kis szigetre őshonos bokrokat és fákat telepítsenek vissza. 

A tavasz lassan nyárba fordul - ültetés után gondozás, majd szüret és befőzés következik - vár rengeteg érdekesnél érdekesebb program az Eseménynaptárban!