Mindenkinek van őrangyala - tanítja a katolikus egyház. „Olyan nagy a lélek méltósága, hogy születése után mindegyik védelmére Isten egy angyalt rendel” - írja Szent Jeromos. A katolikus naptár egyik legkülönösebb ünnepe október elején az őrangyalok ünnepe. De pontosan kik is az őrangyalok?

A katolikus egyház tanítása szerint  angyalok kilenc karának küldetése van.  A hivatalos kánon szerint az őrangyalok olyan védőangyalok, akiket egyes személyek vagy közösségek védelmére rendeltek - tulajdonképpen vezetik lelkünket és segítenek minket. És nem egykoron élt szeretteink angyali formában továbbélő lelkei, hanem - így a tanítás -   Isten által eleve test nélküliként teremtett lelkek, akik örökre elkötelezték magukat Isten szeretete és szolgálata mellett. Imádkozni hozzájuk nem szabad, de tisztelhetjük őket - így ünnepük is lehet (kötelezően október 2-án tartják a  hívek  XIII. Leó pápa 1883-as rendelete óta.)

Isten angyala, szent őrzőangyalom

Reád bízott engem az égi irgalom.

Világosíts, őrizz, vezérelj,

És kormányozz e napon.

 

Az őrangyalok az egyház tanítása szerint állandóan mellettünk vannak, segítenek imádkozni és velünk imádkoznak. Nem mindenhatók, de segítenek minket. Nem akadályozzák meg, hogy szabad akaratunkból bármit megcselekedjünk, és nem kényszerítenek bennünket erőszakkal semmire, legfeljebb megpróbálhatnak meggyőzni. A katolikus tanítás azt tanácsolja a híveknek, hogy működjenek együtt őrangyalaikkal, forduljanak hozzájuk és kérjék segítségüket. „Ne imádkozzunk hozzájuk, hanem imádjuk velük együtt Istent. Ha jót cselekszünk, óvón betakarják, védelmezik és tökéletesítik munkálkodásunkat."

A Szentírás bővelkedik az Őrangyalokra való hivatkozásokban, és számos egyházatya és teológus írt róluk - a már idézett Szent Jeromos, de pl. Szent Ágoston is.

„Ha Isten az embereket annyira szerette, hogy saját Fiát e világra küldte érettük, akkor miért ne küldené el segítségükre angyalait is? Az angyalok nagy gondossággal és figyelmes buzgósággal állnak életünk minden percében és minden helyén segítségünkre.”

Szent Ágoston

A Katolikus Egyház Katekizmusa szerint „az Egyház egész élete az angyalok titokzatos és hatalmas segítségét élvezi. Liturgiájában az Egyház az angyalokhoz társul, hogy velük együtt imádja a háromszor szent Istent … és néhány angyal emlékezetét külön is ünnepli (Szent Mihály, Szent Gábor, Szent Ráfael és az Őrangyalok). Az emberi életet kezdetétől a halálig körülveszi őrségük és közbenjárásuk. Senki nem tagadja, hogy minden egyes hívő mellett áll egy angyal, mint valami pedagógus és az életet irányító pásztor.” (KEK 334-336)

A magyar nyelvű imádságok között találunk több olyat is, amelyeket az őrangyaloktól való segítségkéréshez használhatunk. 

Őrangyalom, szívből kérlek,

Bűntől, bajtól őrizzél meg!

Életemben légy vezérem,

Halálomkor állj mellettem!

Az Őrangyalokhoz  jámbor népi hiedelmek is fűződnek. A szegedi hagyomány azt tanítja:  a lélek őrangyala temetésig vigyázza a rábízott már halott testét is -  egészen elföldeléséig a koporsó tetején ül, hogy a gonoszok ne ragadják el. Szintén a szegedi  néphit szerint a jobb fül csengése balszerencsét jelez előre - ilyenkor kell elmormolni a fohászt: 

édös őrzőangyalom,

maradj a bal vállamon 

- és ezzel az angyal elhárítja a szerencsétlenséget. 

Egy szép szokást jegyeztek fel Sármelléken, Zala vármegyében:  a falu utcáin menve a járókelők az őrangyalnak jobb felől helyet hagynak.

Az őrangyalokkal kapcsolatosan több népdalban és népi imádságban is előkerül a Szentháromságot szimbolizáló, a néphitben pedig mágius erővel felruházott 3-as szám:

Én lefekszek kis ágyamba,
Minden testi koporsóba,
Három angyal fejem felett:
Egyik megőriz engemet,
Másik szememet bezárja,
Harmadik lelkemet várja.
Már a szép nap lenyugodott,
Egészen bealkonyodott,
És sötétbe vonta magát,
Adjon Isten jó éjszakát:
öregapámnak, öregszülémnek, édesapámnak, édesanyámnak, mindnyájunknak.

forrás: OSZK, katolikus.ma, karpatmedence.net