Honnan ered a vita a paradicsom besorolásáról? Lehet-e más a válasz, ha a botanika és ha a kulinária oldaláról nézzük? És hogy múlthatnak a válaszon dollár-százezrek? Agrár- és jogtörténet 5 percben!

A paradicsom mára a világ egyik legkedveltebb zöldsége. Több, mint 160 országban termesztik - pedig sokáig az sem volt biztos: zöldség vagy gyümölcs. Gyakran felmerül ma is a kérdés a paradicsommal kapcsolatban - és jó beszédtémát ad reggeli vagy ebéd közben a társaságnak  - de  ma már nincs komoly tétje a válasznak. Az első alkalommal viszont a válasz súlyos dollár-százereket jelentett.  Hogy miért?

Az 1800-as évek végén az USA vámokat vetett ki a zöldségekre - de a gyümölcsökre nem. Az élelmes kereskedők egy része így a paradicsom-importot gyümölcsimportként próbálta leadminisztrálni - hogy elkerüljék a vámfizetési kötelezettséget.

A vitát végül bíróság döntötte el:  a 1893-as Nix v. Hedden legfelsőbb bírósági döntés szerint a paradicsomot "szokásosan zöldségnek tartott növények" kategóriájába sorolták - vagyis John Nix zöldségkereskedőnek és társainak fizetnie kellett -  az Amerikai Egyesült Államok vámosa, Edward L. Hedden pedig bevonult a jogtörténetbe. 

A paradicsom ennek ellenére botanikailag gyümölcsnek minősül -  mivel a termés húsos része a magok körül képződik, és a növény termését szüreteljük le - ami a gyümölcsök sajátja. Ugyanakkor a paradicsomot a mindennapi használatban és kulináris összefüggésekben valóban zöldségként kezeljük és fogyasztjuk. 

A paradicsom neve - ahogyan a növény maga - az inkáktól származik: xitomatl/tomalt néven terjesztették el az andoki kultúrákban, ahol végül a Perut meghódító konkvisztádorok találtak az akkor még a mai koktélparadicsomnak megfelelő méretű sárga és vörös bogyókat termő növényre. Ők hozták Európába - ahol gyorsan elterjedt: előbb Spanyolországban (el tomate) majd a teljes Mediterráneumban. Olaszországban eleinte afrodiziákumként tartották számon - neve pomo d'oro (a. m. aranyalma) is ebből az időből származik. Magyarul először egy pozsonyi forrás említi az 1600-as évek közepén az olasz-osztrák közvetítéssel bekerült növényt, a "Paradicsom Almája" néven - ami később rövidült paradicsomra. Az 1800-as években Dunakeszi kertészei már termesztik, és elterjedésében nagy szerepe van a bolgárkertészeknek (itt írtunk róluk korábban). Az ötvenes években már ipari méreteket ölt a termelés és már nálunk is konzervek készülnek az ekkor már világszerte népszerű paradicsomból. 

képek: shutterstock és Fortepan / Bauer Sándor